Zgodovina Celja in barv sta tesno povezani že skoraj 100 let 

 

1926

Že leta 1926 je podjetje iz češkega Liberca, na Kocenovi ulici v središču mesta, ustanovilo podružnico in jo poimenovalo Viljem Brauns, tovarna strupa prostih anilinskih barv in kemičnih izdelkov za gospodinjstvo in gospodarstvo. Že ime pove, da so v tovarni pripravljali barve za domačo uporabo (pigmente za obleke in tla ter pirhe), mešali barve za nekoliko bolj industrijsko rabo (za luženje lesa in usnje) in barve za uporabo v pisarnah ter uradih (karbon papir, indigo in trakove za pisalne stroje). Sprva so v tovarni dokončane barve s Češke opremljali le z lastno embalažo, kasneje pa so na trg poslali prva lastna izdelka za tla in tekstil.

prva polovica 20. stoletja

Tovarna, registrirana v prvi polovici 20. stoletja, je izdelovala tudi dve izjemno priljubljeni in poznani blagovni znamki pralnega praška in barv za tekstil - Persil in Teksan.

po 2. svetovni vojni

Tovarna se je preimenovala in po 2. svetovni vojni doživela razcvet. Ime je dobila po indigo oziroma kopirnem papirju »lahkemu kot zrak« (aero – grško zrak). Takrat je vodenje tovarne prevzel domačin Rado Jenko, inovator, ki je kljub velikemu odporu takratne oblasti, na temelju Braunsove tovarnice v Razlagovi ulici začel s kemično proizvodnjo, imenovano AERO. 

Podjetje s približno 20 zaposlenimi je izdelovalo organska barvila, kasneje pa se je močno razširilo, se kadrovsko okrepilo in postalo pomemben evropski proizvajalec. 

1945

AERO je začel s proizvodnjo posameznih izdelkov, ki niso manjkali v nobeni pisarni, šolski torbici ali slikarskem ateljeju: lepilo lepikol (začetek proizvodnje leta 1945), akvarelne šolske barvice (1946), matrice (1948), tempera barve in črnila (1949), umetniške oljne (1950), lepilne trakove (1956), samolepilne nalepke (1966), osvežilne robčke (1969) in leta 1972 neskončni papir, ki je pomenil tudi začetek današnjega Cetisa. 

 

Akvarelne, tempera in kasneje še umetniške barve so bile skoraj pol stoletja ene najbolj poznanih, ki so jih uporabljali skoraj vsi umetniki v tem delu Evrope. 

1992

Vodene in tempera barvice so svojo priljubljenost in uporabnost obdržale do današnjih dni, tako lahko rečemo, da imajo že 70-letno tradicijo. Proizvodnja akvarelnih in tempera barv zahteva precej ročnega dela, zato je glavnino proizvodnih procesov leta 1992 prevzelo podjetje Aero Ida. 

Izdelke AERA in AERA Ida je na prvem mestu odlikovala skrb za varnost uporabnikov, kar pomeni, da je bila sestava barvic bistveno pod mejo dovoljene toksičnosti. Barvice so bile intenzivnih barv in zelo obstojne, kar so dosegli z uporabo visokokakovostnih pigmentov.

2017

Proizvodnjo barv in promocijskih izdelkov prevzame avstrijski investitor Alexander Juan Hromatka, ki ima v lasti že dobro poznane blagovne znamke (JOLLY, SAX, CRETACOLOR in ÖKI).